Toysdaily 玩具日報

查看: 8626|回復: 29

[詢問] [拎貨問題]遇到呢種情況可以點做?

[複製鏈接] |關注本帖
我代朋友問,佢係第一次買
事源係咁,我朋友2015年5月17號訂左隻1/4既mk43,咁好正常咁一直等等等啦由於佢第一次買,所以時不時都問我幾時有貨,仲要等幾耐之類。好喇,到左2016年9月22號,吹水期間我問佢拎左未呀,佢就話未,之後就打去問,sb話年尾第四季先有貨。
咁訂過既師兄都知,到時到候就會收到電話/電郵/sms是旦一樣通知有貨。一月果陣我問過佢,佢話咩都冇收過。到而家二月尾了,我朋友終於上sb問幾時有貨,個職員話一早已經派晒,仲話已經sd左email同sms通知,但係我朋友咩都冇收過。個職員話check左機響2016年1月16號(?)打過比佢。咁我唔知係佢講錯定我朋友聽錯,點都好,sb話只係得返一盒倉底貨,因為已經停產所以冇保養,咁我朋友聽到冇保養當然唔肯要,而sb又唔肯退訂。
以我自己既經歷,就算收到到貨通知,到死線前一星期都會打多次電話提你,但係我朋友就係咩都冇收過,已響現場試過單據電話係打得通

呢種情況,係咪已經拎貨無望?如果係,點可以退到訂唔該咁多位師兄
my friend told me you should contact howard directly.
Mark 43 成年前派已經派貨,到而家先攞有貨肯比就好要啦,仲嫌冇保養,HT 殺訂都冇辦法
點解當時佢唔直接打去HT 問有貨攞未要問你? 或者你打去問?
點解佢唔打去問,再唔去留意下fb同討論區留意下

呢個個案好有嫌疑!張單上面有電話號碼!理論上有貨到,SB會一定出SMS. 由第一日派貨開始,樓主師兄應該要mon住睇吓派貨進度。記得第一輪派貨係漫啲,但一個多月後派貨速度奇快左,跟住第3個月好似派哂(如有錯請更正)。師兄朋友應該有心玩HT玩具,應該會係咁問人幾時派貨,再唔係打個電話問問就可以。再者HT實係會係派貨限期列之前1個星期左右打俾啲未拎貨的客人提佢地盡快拎貨。以師兄朋友呢個個案,HT肯俾貨已經係大幸了!

HT 年幾兩之前已經由打電話轉左出SMS(我第一個收既SMS時間係2014 12月11日),如果係自己訂,岩電話No.既唔會收唔到
第2係.跟據條款你遲多過一個月限期,唔好話佢有貨比到你,佢無貨都無唔使退訂比你.
END

因為我朋友主要係收唔到電話/sms同email,而之後佢上過去舖頭問過亦都話未派,但係時間上其實佢係派晒。我朋友同店員理論過,結論係當時問果陣店員聽錯左做mk45。
但係主要問題都係我朋友冇收過任何通知,而sb亦都話自己已經通知左。
佢本身冇玩開,所以根本冇check fb同密密打電話問同上forum睇消息既概念。咁你一個新手去訂,佢話第四季派咁你梗係信啦,咁到你上去問佢,佢話未派你都會信架嘛。邊諗到咁多野
但係結論最好都係要埋最後一件貨佢?
我只看到2個結果
一係有
一係乜都冇
唔喜歡冇保養
味取返來再賣出去law
唔通想打官c
i think you can ask HT to give you sms and email records which can show they
have actually notified you, if you are so inclined.
真係疑點重重。

千幾銀訂唔留意?十幾個月都唔問下SB?
派時全部論壇沸沸揚揚都贊呢隻野,咁都唔知派緊?
上SB佢竟話16年第四季派?異度空間。
身邊無玩人偶朋友?無人提佢已派貨?樓主同個朋友應該唔係好老友。

係我有倉底貨噴飯應!好過殺訂!
ilove12inch 發表於 26-2-2017 11:44 PM
真係疑點重重。

千幾銀訂唔留意?十幾個月都唔問下SB?

確實唔係個個人都有睇forum 既習慣
我身邊都係得我一個玩figure
我都試過收唔到sms
講真近年我都冇成日會check 住D figure 幾時派
變相都好依賴ht 通知我

大家玩figure 既熱衷程度唔同, 有D玩家可能冇咁上心
所以其實真係唔出奇

不過我都建議樓主朋友拎左隻倉底貨算
就算個staff 話聽錯係mk45 都係口同鼻拗
不過我都明白你朋友上到去仲有一半尾數要找既同時又冇得揀係難受D
好難相信呢個時代就算唔玩FORUM都有FACEBOOK, ADD返官方PAGE 或一兩個FIGURE 群組都知幾時出貨
又唔可以怪你朋友, 始終唔係人人都玩開figure, 可能佢只係睇完電影覺得好型而走去訂. 不過如你所說, 你朋友"收唔到電話/sms/ email", 咁有貨時HT又如何通知佢? 無可能要求HT養定幾隻白鴿去通知人吧. 所以你朋友更加應該在訂的時侯講清楚, 或是留多一個家人/朋友contact, 咁至少HT通知到呢個人而佢又可以搵到你朋友甚至代為取貨. 試問留一個contact係令對方搵唔到你的, 咁留黎做咩?