Toysdaily 玩具日報

[新品消息] Hottoys Captain America: Civil War: Iron Man Mark XLVI

[複製鏈接] |關注本帖
有番說話想講下,順筆寫來,拉雜得很,望大家原諒。

我想講既係,即係大家入得黎呢個post睇得既 都相信係想買46先入黎關心下 睇下大家有咩意見 可以參考下啫;就算唔係想買 都係想知隻野出成點等等掛,即係至少大家都係中意ironman。

我覺得呢幾頁大家都講到off晒topic:又講點解唔可以同電影同步出貨,咁我覺得無端端點會咁去比較都有既?即係等於一個游水、一個跑步,跟住比較邊個最快。係,大家都係時間上既問題,但大家涉獵既都唔同,無謂比較啦。
跟住又講上一隻都未出貨就開下隻訂:咁我都覺得:喂,有無搞錯啊,我訂完一隻未到手又開下一隻,我點追喎,係咪先?咁但係喎,訂果時人地都講得好清楚幾時出貨,點佢又無遲派,咁都要鬧就顯得唔理性啦係咪?比我係阿陳老細我咪照派囉,派頭果鐘囉吹咩,之後好似人地咁過兩個月先派第二水囉。即係人地係你訂果陣講左幾時派,唔應該輸打贏要。
既然都off topic,唔爭在啦,大家中意同一樣野既,都咁多紛爭,鬧得人地無聲出又要繼續問人做咩無聲出咁;唔想再鬧落去,又忍唔住講d野攞番個彩先走。我覺得咁做無必要既;我地唔同興趣就話爭議下無可厚非啫,中意玩玩具都要鬧交,何必呢?

我知我呢番說話都會得罪到大家,但正如上面師兄所講:點解以前80幾頁啫?因為依加無人關心隻公仔既。無人會話:嘩,隻野全身著燈咁型?唔知玩開模型既師兄知唔知呢隻野咩內構先可以整成咁?
大家只會話:又番炒個頭?又比炒家排隊做勢啦!出貨咁慢等現貨啦⋯⋯唔中意既,今次個version唔岩心水既,咪唔好訂囉,講到好似逼你買咁,唔需要自己唔中意又踩到一文不值,講到人地好陰謀論咁。人地有師兄想買都無能力買,我覺得自己有野訂下玩下,其實好幸福。有能力抱怨都好幸福啦。

講咁多,都係想大家唔好再鬧交啦。有時想睇下論壇知下出咩,有咩新情報,師兄們對隻野有咩評價,結果幾頁都嘈緊,真係有少少唔開心。
倘若冒犯到大家,好對唔住。

同意ching 講有玩具玩已經係幸福!!  發表於 23-4-2016 09:10 AM
sbc1d062009 發表於 22-4-2016 09:09 AM

我想講既係,即係大家入得黎呢個post睇得既 都相信 ...

同意你架
你見而家好多人都變左CD ROM 會開TOPIC既都係果几個 當中仲有唔少係半官方攝影師

但而家社會風气係咁 特別係網上平台 比較愛爭論
而且生產商又真係變得無品過以前(主要係講改色出限定 返用舊頭雕舊配件但又唔降價)

所以我都開始要自己習慣, 其實咁鬧下交都係討論既一種黎 唔啱就唔參與囉 唔好太在意
唯一希望係唔好咁多人身攻擊 其實大家唔識大家 何必咁出口咁狠
我其實都係想大家唔好太多怨氣
講番正題,佢寫到明Newly sculpted head sculpt with authentic likeness of Robert Downey Jr. as Tony Stark in the movie
我相信係新頭黎既,希望有1:4個頭咁上下就好滿意,不過今集Tony個頭啡啡地色,希望跟番啡色頭髮啦
有樣都幾不滿:雖然佢依加ironman隻銀色由pepper隻mark9開始用1:4果種重金屬感既銀,但金色仲係用番偏黃既色。如果用番1:4果隻色就好,反正上色啫,照計用到係細size既1:6到
反而好有興趣想知咁多燈,佢會點處理,用咩方法去透光,好期待。不過自己唔敢拆黎研究,怕整爛,如果到時有專業既師兄拆黎研究順道分享下就好,都好想知入面係點。
討論區就係用黎討論,開開心心睇下Post!
吾啱睇就過左佢算啦,上得TD耐都學識左喇
呢D論點年復一年...睇過一笑置之……何需認真
hawker 發表於 22-4-2016 10:15 AM
呢D論點年復一年...睇過一笑置之……何需認真

無錯!   直情係Post復一Post
fruitswai9 發表於 22-4-2016 01:28 AM
基本上已經唔睇好HT~佢有佢唔志在香港市場,我地睇得出佢咁唔志在亦都唔阻佢邁向國際 就好似日本垃圾MEDIC ...

m记真喺纯粹自取灭亡。。。
其实我好想有间厂可以出翻D rider,素质有翻HT d水准唧
keishu 發表於 22-4-2016 09:30 AM
同意你架
你見而家好多人都變左CD ROM 會開TOPIC既都係果几個 當中仲有唔少係半官方攝影師

同意Ching, 開心見誠討論好好,最弊就係唔啱聽就人生攻擊,呢個先係今次嘅重點
sbc1d062009 發表於 22-4-2016 09:09 AM

我想講既係,即係大家入得黎呢個post睇得既 都相信 ...

CHING 你講野講得有禮,亦有你既道理,其實我都唔怕真小人D咁講,不用大家見諒啦,因為我念好多,尤其是早期玩HT至今,包括我在內既玩家都會覺得,係香港,以HT為首既1/6 FIGURE市場已經同當年好唔同,直頭變哂質.以前既HT,出既野有佢賺錢既主力線----同期電影系列(如TDK,IRONMAN 1...等等),亦有副線----懷舊電影,動畫,遊戲系列(教父,ALIEN,APPLE SEED,BIO 2...等等),甚至有D怪咖系列(火星人玩轉地球 同 小飛俠=,=) 重點就係,以前HT出產品,內容好廣泛,可以令人有很多選擇,但無可否認IRONMAN系列真係令佢推上高鋒,當年見到佢出MARK1,2,3官圖,我念沒人唔會哇一聲,因為真係正,佢做到了其他廠商都做唔到既野,我地讚嘆,我地推崇. 而重點係當時佢每一隻FIGURE都唔會濫出,呢個好重要,當然配件跟到足一足就更加唔使講,問心丫,我都唔講D人類殘餘物(炒家)了,講緊真係玩FIGURE既人會視自己買既FIGURE係珍品,會想呢隻角色既出產係獨一無二,可一不可再,內心會有一種好開心既收藏價值感,但而家呢?自從IRONMAN3開始,同時MARVEL計劃開始後,HT亦變成佢地既御用1/6玩具商後,問題就出現啦,HT集中出MARVEL野,一隻電影角色出完再出,有勁多唔同既版本,頭雕沒咩轉變,只係換過套衫出又一隻,呢個係令好多人個心不忿既地方(遲遲唔出貨?我個人認為係副帶既責備黎架姐)依家仲同CHOCOLATE經常搞咩野別色限定,仲嫌濫出得唔夠多??而早兩三年講會出既X-MEN FIRST呢?BIO 6既LEON呢?風雲漫畫版既聶風呢?<-----(拿~呢個係傳聞姐,不過都應該有想過出)
其實真係唔使再講果句勸俞說話了-->沒人逼你買,有講明,你可以唔買<--因為人地都唔係傻,應該話大家都係聰明既,明知佢MARVEL呢個系列仲會不斷濫出,一隻角色會有一浪接一浪既版本出現,大家睇明後,就真係會嚴選,唔會9衝.唔係沒人逼我買,而係逼我都唔會買.呢一版都係玩具討論區既一部分,係和平氣氛下,討論下玩具睇法,我相信沒咩問題
不過既然主題係MARK46,我亦尊重,回歸主題吧,呢隻MARK46,我希望佢會出1/4,因為28粒燈如果以1/4黎出會好壯觀,亦更DETAIL,講完
Marvel多產後 HT最大問題係換湯唔換藥
係每套都要出返果堆角色 但你由ironman1去到civil war
全部人都木口木面
係得今次隊長有表情(所以我有訂)真係好惡頂

見到呢D罵戰真係無言
一齊傾下隻figure既細節,外觀,上色之類既野仲好啦
DiceK 發表於 22-4-2016 12:01 PM
係每套都要出返果堆角色 但你由ironman1去到civil war
全部人都 ...

IM個比例到宜家我都係覺得太瘦
唯獨係heartbreaker同MK45個比例我反而覺得唔錯
DiceK 發表於 22-4-2016 12:01 PM
全部人都 ...

同感,隊長我都只買左Avenger 1版,見佢今次有得換面才再買,集集同一堆人,要嚴選了
fruitswai9 發表於 22-4-2016 11:40 AM
CHING 你講野講得有禮,亦有你既道理,其實我都唔怕真小人D咁講,不用大家見諒啦,因為我念好多,尤其是早期玩 ...

係架~
HT因為上左MARVEL水 而MARVEL又多產 仲加埋WB又有英雄片 HT根本做呢D都做傻
好難分到身出其他 (不過佢都有出異型既....)呢點係好可惜 (我仲等緊MGSV)

不過你見近年多左好多實力唔錯既牌子 好似HARRY POTTER間果間 出FIGHT CLUB果間 出黑幫帝國果間 仲有ACI 同 KA  加上好多頭雕師都出左黎接JOB做

我估j未來HT唔可以KEEP到咁多LICENCE 咁可以畀市場多D選擇 又可以令到HT可以做多D另類野
niknay 發表於 22-4-2016 12:25 PM
IM個比例到宜家我都係覺得太瘦
唯獨係heartbreaker同MK45個比例我反而覺得唔錯

尋日見到隻46既辦相
條腰好似幼得濟,又係無左人著係入面既感覺