Toysdaily 玩具日報

[Hot Toys] 黑暗原力使用者KYLO REN, 死神降生.............

[複製鏈接] |關注本帖
takeshi 發表於 28-12-2015 03:34 PM
ok師兄,吾係講言論自由,

我指---去叫其他人吾好甘認真討論呢個point

我覺得個劇本既"致敬"位太多
我意思唔係講話用返千X鷹或者用返舊人,呢D反而我几BUY

我失望係因為佢個劇本實在太似正傳 唔劇透但睇左而又有睇正傳既都會明
可能有部份人會覺得重温經典無所謂 但我自己就失望多 搞到好似D 舊GAME既HD REMAKE 咁而且佢跟返舊橋得黎個EXECUTION都無咩驚喜位。連最高潮既光劍格鬥既動作場面都几MAMA

當然啦 佢仲係第一集 所以好多野未入戲肉 好似LORD OF THE RINGS BATMAN 呢D三部曲第一部通常都差少少 希望佢以後會好少少 但呢一集我就係失望架啦~ 但二三集都係會畀錢睇

咁LAW
我個人覺得挺好看的
雖然SW我也是全部看過
但仍然絲毫沒有破壞我這次對於第七部的體驗
作為一部承先啟後的電影,JJ執導的非常到位
說真的,我覺得123不是非常好看
盧卡斯的強大,是在當年的456那時候的時間點跟時代,
他能構思出這麼強大的世界觀,我很佩服
但123我明顯覺得他已經不夠力
現在的星際大戰是我喜歡的東西,
雖然這次反派沒有黑武士這麼厲害
可是在強大與弱勢部分都有個ㄧ個全方位的體現
最後他在跟女主角決戰前,猛甩血的幾個鏡頭
也算是刻意的在預告,他應該是會輸掉
至於HT出不出真人頭,我是覺得出了也不會好看吧..
這樣就好了∼
keishu 發表於 28-12-2015 03:53 PM
我覺得個劇本既"致敬"位太多
我意思唔係講話用返千X鷹或者用返舊人,呢D反而我几BUY

站於迪迪尼商業角度及演導心態(JJ係我心目中並不是出色導演),未睇都估到一定係play safe去拍(當我馬後炮),吾講錢先,相信冇人負得起冒險玩爛star wars的後果。

同你一樣,相似吾緊要,睇點玩法,其實講劇情講吾合理,第4部都有,只係睇的年代太遠太吾同,對象同接受能力都吾同左。D特效都冇果個年代睇甘興。正如有人覺得last雪地劍戰夠實在好過曬之前D"劍舞"。

我覺得佢巳做到佢導演之責,背後迪迪尼先係話事,但starwars歷史負擔太重,心中前6集已完美句號。我like新野,係呢個角度佢比吾到好多,但作為半fans,睇返舊人,就算戲背後條track相似但都好enjoy。

個人星戰電排名,第一係帝國反擊戰,第二係前傳三,第三就係原力覺醒,其實個人覺得前傳二三都唔錯,講帝國興起,皇帝玩弄權術,Jedi 末落寫得幾好,至於今集最不滿唔係致敬之類既元素,個人覺得係個世界觀描寫得唔夠仔細,三十年過去,究竟勢力分佈如何,新共和國係咪已經
真心唔係挑機: 其實覺得好睇既師兄係邊部份最吸引到你地? 真係真係唔係揾交嘈 我真係想知  
低能,出極都出唔晒段文,繼續:新共和國係咪
我放棄了..........
真惡魔狂人 發表於 28-12-2015 06:20 PM
低能,出極都出唔晒段文,繼續:新共和國係咪

師兄用手機輸入?用某些字會出唔到
覺得冇左驚喜同創新,迪士尼太過保守隱陣,真係好想睇老卡斯俾迪士尼ban 左果個戲本係點
keishu 發表於 28-12-2015 06:15 PM
真心唔係挑機: 其實覺得好睇既師兄係邊部份最吸引到你地? 真係真係唔係揾交嘈 我真係想知

1)由細睇到大,第六集嘅三十年后如何發展
2)導演刻意用菲林嚟拍,用大量實際特效,而棄用數碼錄影同減少電腦特技,就係要俾老粉一種456集嘅質感,呢點佢係成功嘅
3) 其實今集只係一個warm up,帶觀眾由第六集走到呢集再Sling shot去後面,導演冇響呢集本來已經好趕嘅一集給予太多答案,可以話留空間俾之後嘅編導去發揮
4)星粉睇完會留有幾個疑問去期待下一集期待答案
takeshi 發表於 28-12-2015 03:34 PM
ok師兄,吾係講言論自由,

我指---去叫其他人吾好甘認真討論呢個point

師兄,唔好介意講句,你未免又太認真了,其實果位師兄大約意思都只係想話唔洗太認真或介懷劇情嘅嘢,開心就好而已,我明白你你尊重討論緊嘅人,但唔洗太大反應,開開心心傾下計啫

改圖數張, 見笑了...................

雖然演員戲內外都唔吸引,但唔跟真人頭雕實在講唔通。。。又留一手。。。
放心,ht 下次新version, 就有頭雕,叫fans再買
Like 女主角今次無光劍,下隻才有……