Toysdaily 玩具日報

[Hot Toys] Kylo Ren 有得再次預訂~~~~

[複製鏈接] |關注本帖
可能宜家太多新手入坑
未經歷過ht最高峰果期
買家同炒家真係片都有得開既年代
所以班新玩家就會覺得宜家買ht係諸多制肘
keishu 發表於 23-12-2015 10:16 PM
咁請問點解要畀想炒既人有賺到錢既空間呢? 益炒家?

我指的係果段時間令到Hot toys 成名,而唔係鼓勵炒賣。當然果幾年都益左班炒家同排隊黨。
但到依家的Hot toys真係開始有點不力,價值唔只係代表炒起,唔令到件貨品跌價都係價值黎。玩玩具當然唔係件玩具有價值先玩,
如果件玩具冇佢的價值,少左人玩去到冇人玩,間公司就會有危機出現,或者最後想玩落去的人都冇得再玩。而家每派貨,炒家蟹哂,跌價令原價買左的玩家覺得蝕左,下次佢唔再訂野等插水先買,愈黎愈少人訂,Hot toys 見少人訂又拖長個訂期唔出貨,咁唔係健康的市場。有人認為香港市場好細HT唔case ,但其實外國市場又係咪真係咁大呢,
我而家都相信原來只要中國市場唔玩,就會令到一間公司失預算。
其實講咁多都只係個人睇法,我想的係Hot toys 可以取得個平衡,
唔好因為呢排市道唔好變左enterbay 作風咁。

不肖生 發表於 23-12-2015 07:57 PM
我覺得HT真係好難做

啲貨炒高咗,啲人就周佢做咩有市場都唔復刻,根本存心益炒家同視後 ...

玩HT了將近6年
我都好同意師兄所言
takeshi 發表於 23-12-2015 08:51 PM
當年出貨量少,炒家當道,玩家當災,被人罵到九彩,之後HT加長左訂貨時間(明顯貨量加多)搞番掂,玩家終可以 ...

身為HT老玩家一員.....
師兄所言一針見血
最有問題唔系廠商
根本係玩家不成熟
takeshi 發表於 23-12-2015 08:51 PM
當年出貨量少,炒家當道,玩家當災,被人罵到九彩,之後HT加長左訂貨時間(明顯貨量加多)搞番掂,玩家終可以 ...

對炒賣能士黎講,無收藏留黎炒ge 價值ar ma
想請問kylo ren訂幾錢?
不肖生 發表於 23-12-2015 07:57 PM
我覺得HT真係好難做

啲貨炒高咗,啲人就周佢做咩有市場都唔復刻,根本存心益炒家同視後 ...

師兄言之有理,真係點都有人插
我係玩家當然鍾意佢訂貨時間長。
公仔出得靚咪覺有收藏價值,同炒唔炒得起無關。
cbyn 發表於 23-12-2015 09:20 PM
其實玩一件 玩具,一件身外物,,不是應情感行先?喜歡角色/造型討好就買??。如買一件玩具,要估算 保值 ...

對!玩到要估價保值,不如去買字畫啦
其實一件玩過買番黎"玩過",唔玩"出坑"時,拿出來放有人收,仲要收成8折(甚至更高),我以經收貨,

好多時好多人其他的喜好收藏: 相手錶/皮具/音響/電子產品,買完玩完真係 落地無一半嫁
akiaki 發表於 24-12-2015 12:45 AM
對!玩到要估價保值,不如去買字畫啦

講真,咩Q嘢收藏價值丫,咪即係炒~最少都要保值啦.

件嘢質素再高,只要一街係貨有咩[收藏]可言?只係[買咗]/[抵買]
點樣為之收藏價值高?
1.件嘢有質素
2.市場無貨
所以啲人成日講[宜家買唔返]
基本上[買唔返]八成起炒啦~

起炒前大家話自己[買咗]
起炒後大家話自己[收藏]

唔炒蘋果會報?動漫節會排隊?!無呢啲市場反應有咩品牌價值又或者收藏價值可言?
紅A水桶好襟用,有無人有收藏?

其實ht番出幾多次,有人買佢就係賺左,係炒家先會覺得佢番出係唔好,做臭個品牌,羅eb黎比,大家要記得eb同ht質素上有段差距,客量都唔同
出面炒到上天都好,ht都無份賺,既然俾人賺佢自己賺番仲好啦
而且家下ht主力海外同強國市場啦,香港咁細
呢鑊我睇定d,睇下炒家有無恐懼性拋售先睇下訂唔訂番
根本而家成個社會都係咁,咩都用負面眼鏡去睇...........

係的確有一班人會選擇等現貨,搞到無人訂,但而個現像變成風氣我覺得係HT助長,好多時D公仔睇貨板係唔錯,但一出貨就走哂樣,再唔係就質素有問題, MARK42斷手,MARK38不對板,MARK III硬腰,近期既地盤IM都有斷手CASE.....價錢一直上配件愈來愈小,玩家點會唔驚,先睇價錢再睇配件,己經好多人要考慮,仲要如果黎多下MARKIII換腰今點算? 果下真係經典換腰都夠種出黎真係驚左佢, 個個都睇定D令願比多幾舊炒家買現貨

而且下下搞限定玩,,有D師兄講有D IM 唔搞限定可能賣唔出,但單睇出貨量先,我覺得開訂既出貨量唔會小過限定既出貨量..係有VIP可以優先訂,但VIP有幾多人姐....非VIP抽果到又得2 3百隻......點解唔開訂呢?...次次抽次次都有D人係想要但唔中..大部限定都炒到上天....就算唔上天,D限定一定唔會入肉價賣出....大約都知市場需要唔低啦...限定而樣野真係,一黎搞到人反感,2黎限定埋自己條財路...近期好似有單SW VIP既事出黎左又搞嬲班真正玩家....
諗起 hot toys 連福伯都係咁!
https://youtu.be/p0qrxL8oGbE

好多人未試過排四個鐘訂ironman
現今Hottoys安排很不錯

要有收藏價值同升值潛力
去玩磚頭玩錶