Toysdaily 玩具日報

查看: 19866|回復: 92

[玩具報告] 噚日終於到我拎HT Ironman MK3

[複製鏈接] |關注本帖
一直以唻其他師兄既玩評我只係「聽下算」
因為實在太多人跟紅頂白齋吹
無謂上心

直至自己開盒
嘩真係冇得頂到呢
作為一件「玩具」
仲要係同一型號但出到第三版既玩具
呢隻Ironman MK3簡直係垃圾

為咗完全無聊既內構
徹底犧牲胸腹可動性(見圖)

拆開條腰研究下,明晒
原來唔係用Ball joint連接,而係如圖所見咁樣直插
插實之後成個身軀自然零可動啦

點解要出到咁既死款
記唔記得較早前出果件「景品」?

明既明既
一模兩用賺到盡是常識嘛
玩家感受駛鬼理咩係咪?

越玩落去越覺「驚喜」無限
手腳擺動幅度倒退番去MK7之前
如果同幾年前Battle Damege版比較仲大鑊
全部內藏機關冇晒
可「玩」性消失晒
仲要換腰擺爆地pose呢個低能到震驚十三億人民既idea都批
Hottoys呀Hottoys
出隻咁野
你自己唔覺得羞恥?

平心而論
隻野手工係靚
絕對比舊版靚
但今時今日得個靚字有咩用?
Hottoys邊隻Ironman唔靚?
仲要靚都冇用啦隻紅色根本做錯

明明合金版Ironman可動性係一隻比一隻進步
呢隻忽然放棄晒自己已經掌握既技術
唻個大倒退
嘩,好狂熱呀

花無百日紅
好自為之啦

2littlemoney 發表於 8-8-2015 10:58 PM
外國網站評論比較接受隻 mark 3,
好多話個爆地 pose 最自然,唔戒意
用呢個做 display. 也有好多話擺 m ...

我只會敬重件玩具,只要出得好自己又鍾意唔好話敬重,我當佢神咁拜日日裝香供奉都仲得
hea出就最多唔玩,fxxk兩句就算,要敬重個人?我入邪教定玩玩具呀?
Ching, Good comment.
I went SB yesterday around 8PM but the queue already at 19/F..... finally give up no take....
HT, poor quality and poor service now
最正係當初睇官圖完全唔知會零可動腰,完完全全中伏!

首先佢既所謂內部結構 , 只係好求其 , 又吾精細又無機械 , 之前隻 bone 仲精過佢

其實 ht 哩個 凸位 , 只要做個 圓柱形 , 起碼可以左右動

其實做個波位有幾難 ? 下面一個 ball , 上面一個洞

.

買買買 發表於 6-8-2015 10:22 AM
最正係當初睇官圖完全唔知會零可動腰,完完全全中伏!

其實舊年動漫節show完貨辦之後,好多師兄都話唔明點樣同時兼顧拆甲同可動,結果HT「不負眾望」真係就咁出貨,而「補鑊」措施居然係送爆地腰,真係狗都俾佢笑死,大概佢地心目中Ironman只係有齋企同爆地兩個pose(opps sorry, 我諗唔少師兄真係咁諗)。
真係好難品評。有好,亦有不好。我上星期都拎左。只能講HT真的要好好聽取客人的需求。其實肚仔果件應該可以加入拉出一格的設計。腳踝的設計我都唔明,唉
為慳$而用全身呢隻去延用半身摸件呢下真衰挌
批果個更是賤挌
祝賀MK3diecast 成為最hea 最劣評ironman之首
toys991 發表於 6-8-2015 10:23 AM
其實 ht 哩個 凸插位 , 只要做個 圓柱形 , 起碼可以左右動

其實只係「左右擰」都唔合格啦,佢夠膽死完全唔郁得。

喂如果呢隻野係"當年"既產品,我會覺得係神物唻,
但HT呢幾年喪出Ironman,明明已經掌握晒可動技術(玩過43既師兄都冇投訴),
呢隻做乜收埋唔用先?又留一手呀?

Joker, Batman, Ironman MK3,都算係HT正式「起家」既標誌性作品,
多少人由呢幾隻開始入坑?新版可以出到咁冇heart,
算係呢間公司今時今日心態縮影吧!
佢下一次出隻好D,之後D人又會淡忘,再之後又差返,仲之佢就唸計慳得就慳
完全唔郁得O既IM.........勁呀!!!!
算啦,學TD某某話齋:玩具一件,一千幾百,唔通想做到件野曉行曉走識自動爆甲?候活又話:商品說明條例寫明,呢件係1比6 的DIECAST IRONMAN,佢地成功俾了大家一件重到掟死狗的鐵,加埋可以屍站的人,完全符合IRON+MAN的要求,WHY SO SERIOUS?
我都係剛剛取貨,你話腰唔郁得因為要同半胸像一模兩用

OK,我當你在商言商賺到盡......咁唔可動既腳踝又點解釋?
gilbertwhf 發表於 6-8-2015 12:32 PM
我都係剛剛取貨,你話腰唔郁得因為要同半胸像一模兩用

OK,我當你在商言商賺到盡......咁唔可動既腳踝又點 ...

"腳只是裝飾"
:p
唉!!!....睇來我一係(改造)可動腰,一係放左佢無眼屎乾淨盲...
會唔會係BALL 易爛所以放棄呢種設計