Toysdaily 玩具日報

查看: 19023|回復: 43

[分享討論] 對Hottoys Ironman Mark 42 之雜感

[複製鏈接] |關注本帖
今天終於收到M42,沒有各大哥的攝影技術和心機,不獻醜了,純文字雜感分享:
1,回家從啡合拿出,把盒放在枱上,一陣感動,畢竟,久等十五個月。一個月一個月,終於來了,說耐,也等到了。守在合金生產線尾關,希望它手工、設計是最精細?我沒有前兩隻,希望其他師兄比較。

2,合金成份不重,純個人感覺,沒有科學根據。但比較起手上的Pl七仔,人家好沉重呢!還有,在冷氣間幾句鐘,Pl整個冰得手疼,但M42只是雙腿、肚皮發涼,雙臂,心口是室溫

待續⋯⋯

請各位也發表些評論哦。
我就訂左42未拎......不過我有愛國者,覺得愛國者都幾重,同合金成份都幾多下(我估都有70%掛..估..) 但兩隻應該都係同一"成分"生產先係GA BOR,唔會差好遠掛.....不過一日42未到手,兩者沒得比較,要睇下其他三隻拿哂既大大點評,ANYWAY點都好啦,隻42,我見到其他大大分享既相,真係幾好GA啦,合金呢D卓頭野姐(不過隻愛國者一拎上手時,果種重量手感又真係令人感動)
我都有沉重大舊鐵pi
亦等緊42
但玩完wm2 和愛國者後
我絕唔介意半合金42
因大舊鐵pi 隨左拎上手做下舉瓦O運動外。。都唔知玩乜好

純個人意見
我覺mk42.  愛國者哩D 油得D色甘勁既 ,出膠巳夠,浪費了合金,
除非是經常拿上手玩,吾係就甘display 同膠睇吾出太大分別

一係出到好似 聖衣 甘金光閃閃令(但HT好似吾想佢甘令身)

如果出 mk2 ,t800 就一流 ( Robocop 希望多D合金料 )

我沒有mark 42, 只有war machine, war machine 感覺真係墜手

反觀其他post / video 影的mark 42 的金色有點怪, 戰損parts 同個body 的顏色亦差太遠, 唔通學笨大咁留一手, 之後再出original color edition?
我有IP~我覺得已經夠重手了....
有師兄話42 d合金係哂下半身~上半身就少量~請問樓主係唔係咁??
如果係咁我覺得都唔錯~~因為IP擺post好難擺....
隨時會PK.....
我都有沉重大舊鐵pi
亦等緊42
但玩完wm2 和愛國者後
我絕唔介意半合金42
因大舊鐵pi 隨左拎上手做下舉瓦 ...
hawker 發表於 8-7-2014 06:07 PM

每日舉幾多下?
我覺得Ht造工噴色的比PI靚得多
看過Pl的比例…感覺好怪
比例!噴色!配件!可動!手感
Ht最正!
我只有愛國者!

點解tony workshop 有90度可動手,之後出嗰D全部變返軟膠甩色手
好彩當初見平bid左三四對
回復 6# irontuba

我把42放在枱上,對正冷氣風口一小時,的確發現佢下身冷涼,即係金屬,相反上身,雙臂同頭吹極唔凍,是膠,起碼外面個殻是。

的確,合金好像珍貴D,但得個重字,有師兄話長遠合金油會起泡,真係唔知。

不過,個人好喜愛那分揸上手「冰」的感覺!
回復 10# ilove12inch

請問大大隻手,肩膀位會否感覺好易斷?見到有其他大大post 斷手臂圖,好擔心
tony 隻眼射厘,人頭部沒有磁石,頭胸腹有花痕,背部伸縮關節有脫色,肩關節鬆,檢查所有電池蓋有冇缺少鏍絲,鏍絲有否滑牙。
3,包裝精美,實淨,手工精細,尺寸準確。整個包裝像包花瓶、名酒,一向見盒就掉的我,有點捨不得,考慮放它落床下底!

4,夾位:雙膊、兩腰間夾位好明顯,似乎Mk1-7全膠手工嵌得更好。

5,戰損甲,好希望用合金,膠甲輕飄飄,欠質感,換時太輕手震震易跌。

6,上身全換上戰損,你會發現下身完好無損,好似一個好Man的肌肉礦工,上身沾滿煤碳,古銅皮膚,穿爛背心,下身卻短褲,露出皙白,無毛光管腿。

7,頭雕,覺得比6、7更細緻迫真。我無33,請各師兄比較下。

整體:這隻42等了五季,有情意結,出得不錯也愛死,更何況各方面都是誠意之作?對我來說,我的ironman收藏系列劃上滿意的句號(起碼復仇二之前)。
回復 13# ilove12inch

樓主第六點的礦工例子非常貼切~笑了XD
回復 11# saihttam

我果隻雙肩雙肘關節的確緊,特別是雙肩,上下扭,或開合拍大脾扭都係「拍」一聲轉一格,一步一驚心。你問我易知爛嗎?難答!你永遠唔知下一次係咪爛果次!

只可以比兩個貼士你:
1,要扭雙肩時,手指盡量揸近肩關節來發力。按住肘來扭肩就多多唔夠爛!
2,新設計,兩肩關節可拉出半cm,以至兩肩臂可再向內胸小小內摺。既然肩關節不是嵌死,即又是一個罩門、可爛位置,建議每次都把肩關節按回原處,才扭兩臂。

其實不用擔心,因為無得擔心!大不了AA膠侍候!