Toysdaily 玩具日報

查看: 7491|回復: 25

[改造交流] 新手玩自組 - 跌跌撞撞之後終於組到個滿意的Tony Stark

[複製鏈接] |關注本帖
第一次自組,玩ge當然係兩大自組熱門人物:Bruce Wayne同Tony Stark啦。西裝版Bruce Wayne過於普通,而且過程無Tony 咁一波三折,所以就唔Share出黎喇。

而第一次自組,亦做組功課。首先係網上穩穩資料,然後再睇下自組需要注意D咩,以下就係穩到貓大的舊帖,我立即Bookmark左。

另外亦穩到一個關於Tony Stark同Bruce Wayne的自組post

好喇,廢話就唔多講,即刻Share呢次自組經歷。

睇上上面兩個post,我首先以為TTM22身 + TTM21頸係自組Tony的最佳選擇。結果..............

Version 1.0  一個營養不良的Tony Stark就此誕生。

之後嘗試貓大post裏面的海綿大法,但穩暈屋企,喂,DLLM無海綿ge?無辦法,只好就地取材。

失敗例子1:養水族野用濾棉

失敗原因:濾棉比較疏,用雙面膠都好難癡得實,一著衫即刻衰左。

失敗例子2:女朋友用卸妝棉

失敗原因:卸妝棉,散抽抽,癡完如果要搣走就會留底好多殘跡響Body度,之後我要出動到驅風油大法先可以清理曬D卸妝棉。

最後,終於卑我穩到一樣合適ge野。就係洗碗用的海綿!

但可惜,由於我設計個造型係要露前臂,TTM22前臂始終太幼,所以最後選擇放棄使用TTM22,但得出的結論就係.......

洗碗用的海綿,係好有用的!

Version 2.0  TTM21 body

無辦法,之後只好使用比較強壯的TTM21

組完第一個反應: 咦喂,短頸Wor!

但睇完貓大Post的我又點會卑短頸問題難到呢?即刻利用補帖墊高頸同身的連接位。搞掂。

呢個時候,第二個反應又即刻出現:咦喂,個膊頭做乜咁橫ge?

事關呢,Tony係肥仔底,個膊係厚,而唔係橫(如下圖)

本身打算用海綿墊高膊頭就算,但就響呢個時候.......

Tony Stark Workshop 版出左.....

對住一個Body完全fit合Tony,再加埋盞燈。我好唔理智地高價Bid左個Body翻黎.....

Version 3

Body: Tony Stark Workshop Body
頭雕: 雜廠MK4
衫: 黑色安息日,有手扼版(我都想買無手扼個版本,奈何穩唔到)
褲 & 鞋: 民間版Workshop

Show下盞燈先~~~

亮燈!!

好喇,最後對比下TTM21同Workshop個Body。

膊頭方面,Workshop版會肥仔D,手部可動無TTM21咁高,其餘感覺上都無咩唔同。

OK~報告完畢~多謝收看。

見到師兄越組越合身,越組越好,最緊要好玩!支持你:71:
覺得件黑色安息日有點過長
師兄肯精益求精,越玩越好,佩服!:71:

自組有時未必可以一步到位,最緊要有心去揾解決辦法,小弟的BRUCE WAYNE都試了好幾次才算滿意。(不過仍然等緊ACI對啡色鞋到貨)
wow~支持師兄自組!!!
workshop個body好fit好靚!!
正!!
另外亦穩到一個關於Tony Stark同Bruce Wayne的自組post
好喇,廢話就唔多講,即刻Share呢次自組經歷。
睇上上面兩個post,我首先以為TTM22身 + TTM21頸係自組Tony的最佳選擇。結果..............
...
venson8789 發表於 2-9-2013 12:36 AM

之前呢度有人會提議用 TTM22 配 Tony 或 Bruce 頭, 但我個人認為 TTM22 太瘦了, 著上衫根本唔好睇.
見到師兄越組越合身,越組越好,最緊要好玩!支持你
上帝 發表於 2-9-2013 12:46 AM

多謝支持

覺得件黑色安息日有點過長
vin_tg56 發表於 2-9-2013 02:03 AM

係,感覺上最Fit係無手厄版,顔色等等都比呢件好,奈何已經穩吾到喇

師兄肯精益求精,越玩越好,佩服!

自組有時未必可以一步到位,最緊要有心去揾解決辦法,小弟 ...
catcat 發表於 2-9-2013 11:16 AM

其實我自組之前,先穩左貓大你呢個post。所以貓大你實在係我12寸裏面ge啓蒙師傅啊

呢個post : 12”人偶玩樂FAQ

wow~支持師兄自組!!!
workshop個body好fit好靚!!
正!!
lainam516 發表於 2-9-2013 11:25 AM

多謝支持!我都覺得workshop個body超fit!特別係個肥仔膊!

之前呢度有人會提議用 TTM22 配 Tony 或 Bruce 頭, 但我個人認為 TTM22 太瘦了, 著上衫根本唔好睇.
coltrane 發表於 2-9-2013 11:37 AM

我搜集資料果陣,有人話用TTM21 / 22,Tony都會出現短頸問題。所以利用22身+21頸就會Fit。

請去google search: HOT TOYS 素體TTM20、21、22經驗分享

但我第一次自組,就立即整左個營養不良版本出黎。   

我認為用22並非不可。因爲22膊頭較斜,只要用海綿墊高之後,就會變成肥仔膊。胸、腹、手臂都可以利用海綿解決。其實用海綿+22身+21頸,就可以造出workshop body的效果。
但由於22前臂過幼,一著workshop件衫即刻穿煲。

所以我認為如果用海綿+22身+21頸,最好配搭就係西裝喇。
師兄
我見到Tony後面0既Bruce Wayne西裝似乎好fit 身~
可否講講用咩body及西裝作配搭?
師兄
我見到Tony後面0既Bruce Wayne西裝似乎好fit 身~
可否講講用咩body及西裝作配搭?
任俠 發表於 2-9-2013 02:19 PM

TTM21

西裝響雞旺1樓入手~
你就甘淨買body 咪好貴?
我之前喺toys legend 訂左兩個tony body 先係3魚左右一個
我之前喺toys legend 訂左兩個tony body 先係3魚左右一個
Cedric1991 發表於 2-9-2013 05:04 PM

師兄, 果度訂既 body, 幾時出呢? 好似無佐影.
Cedric1991 發表於 2-9-2013 05:04 PM

係啊,個Body係高價Bid。
至於Toys Legend個Tony Body我都曾經考慮過....但可能我有強逼症.....明知著左衫效果應該差吾多,我硬係睇吾順眼佢個胸口有中毒跡象

而且睇圖對比,我略嫌Toys Legend的太大隻....

樓主,個頭係咪老翻嚟?
第一張好.......汗!
係啊,個Body係高價Bid。
至於Toys Legend個Tony Body我都曾經考慮過....但可能我有強逼症.....明知著 ...
venson8789 發表於 2-9-2013 05:22 PM

有唔中毒版嫁!
我訂左一個中毒一個唔中毒
師兄, 果度訂既 body, 幾時出呢? 好似無佐影.
coltrane 發表於 2-9-2013 05:06 PM

我拎1:1tony 心臟戈陣問左,預九月中