Toysdaily 玩具日報

查看: 13298|回復: 27

[新品消息] 太陽報 - 排隊買金HT 1/6 Iron Patriot

[複製鏈接] |關注本帖

排隊買金 HT 1/6 Iron Patriot

早排旺角西洋菜南街嘅行人專用區大排長龍,唔係排隊買奶粉,亦唔係撲演唱會飛,而係買「金」,不過此金並非999千足純金,而係Hot Toys首度發表嘅1/6合金愛國者Iron Patriot,全身有超過四成用Die-cast合金製成,配合新設計嘅活動關節,身為鐵人迷,之前又未得閒排埋一份嘅話,依家準備好銀包被放血未?

《Iron Man》Keep住高人氣至今,香港HT實在功不可沒,由MK Ⅰ出到MK Ⅶ,再由半胸像出到半可動嘅Power Pose Series,大大話話出過20款有多,難得係出極都有人買,問你服未?最難得係廠商每次都加入新Gimmick,令玩家欲罷不能,HT就對今次嘅Iron Patriot咁睇︰「其實一直有粉絲疑惑我哋嘅出品未夠分量,所以當落實開發《Iron Man 3》嘅時候,我哋已經構思將合金元素加入去,經過多番嘗試,終於喺靈活性及合金比例上取得平衡後,就炮製出今次全新嘅MMS Diecast Series。」
再見粉紅三角位
要變成真「Iron」,部件亦要作出取捨,因為合金唔能夠加入太多複雜細節,一啲複雜、多花紋嘅位置,包括頭盔等就沿用膠件製作,至於線條較簡單嘅部分,例如手瓜、小腿等,就改用合金製成,金屬部分大約佔整個Figure嘅40%,重量接近1.5kg,堪稱近年最重秤嘅1/6 Action Figure。另一方面,以往經常甩色嘅三角褲位,用料由PVC改為ABS,唔再怕擺得耐變成粉紅底橫。
新關節更逼真
重量增加咗,怕唔怕關節唔受力?HT就將部分關節嘅鉸位改為「極力子」鉸,喺內部齒輪帶動下,保持靈活性之餘又夠力Hold住甫士,好橋!其他關節亦見心思,例如胸腹由三件Parts組成,做到摺腹動作,手肘就改用三重關節,屈曲幅度超過90°,令動作更加Human-being。頭雕方面,初辦已獲演員Don Cheadle審批Pass,不過美術總監JC.Hong仲嫌未夠完美,要再作改良,所以真人面目要遲啲先可以公諸於世,鐵人迷要畀多些少耐性喇。
同步上架
除了1/6 Figure,HT都有為前兩集電影製成1/4胸像,《Iron Man 3》又點會例外,率先現身就有MK Ⅶ及Iron Patriot,高約23cm,塗裝、比例以至雕工都交足貨之餘,雙眼及心口都有LED發光功能,加埋1/4嘅尺寸,夠晒台型。

查詢︰2388 4677(Toy Hunters)s
Gilbert

HT MMS195D1《Iron Man 3》 1/6 Iron Patriot
零售價︰$1,980
預訂價︰$1,930
推出日期︰今年第四季

肩膊設有機關炮,又有路軌可作前後滑動。

小腿線條比較簡單,所以改用合金製作。

隨盒有發射型地台,比傳統嘅橢圓形膠板有誠意得多。

HT HTB13 《Iron Man 3》 1/4th Mark Ⅶ Bust
零售價:$580
預訂價:$550
推出日期:今年第三季

HT HTB12 《Iron Man 3》 1/4th Iron Patriot Bust
零售價:$650
預訂價:$620
推出日期:今年第三季

http://the-sun.on.cc/cnt/lifestyle/20130401/00487_001.html
再見粉紅三角位<<<<真定假??? 難道等出MK3,4,6,7合金? (3,7合金已經確定了)
膠版mk7(會有粉紅底)都未出,就確定要出合金了(無粉紅底),叫我已定咗既情何以堪?唯一安慰自己的是早點玩同價錢了...
Mk3 & Mk7 die-cast已確定
樓主大大有source嗎
回復 2# how_1001

真是情何以堪
把我訂mk7在幹什麼? Mk7後真的別再碰HT鋼鐵人
地台 NO LIGHT?????
回復 2# how_1001

有人說MK7不會退色......改了
Mk3 & Mk7 die-cast已確定
樓主大大有source嗎
Ayumiwill12 發表於 1-4-2013 04:11 PM

之前 milk 有講過.
回復 3# Ayumiwill12

有人告訴我知.....
回復 4# Ayumiwill12

好彩我無訂MK7,唔系我落井下石,只不過當時開訂的嘢太多,銀彈裝唔切,負荷唔嚟,只好同自己講鋼鐵人款款差唔多,有就夠了。當時放棄咗,今次睇嚟可以出手囖~
回復 4# Ayumiwill12

無錯,真是無底洞。mk7亦是小弟唯一1/6 ironman
回復 8# Neymar

是就最好了∼對小弟個人來個唯一&完結
回復  Ayumiwill12

好彩我無訂MK7,唔系我落井下石,只不過當時開訂的嘢太 ...
Eddie82 發表於 1-4-2013 04:24 PM

我都係抱著這個心態訂mk7既,真的是擁有了一個就足夠了。如果有幸買到N廠既1/4就例外
究竟IRON PATRIOT半胸像係$620定係$550? 有D老虎賣單寫$550
回復 12# how_1001

1/4又唔同讲
Diecast版hottoys讲左系唔会有 battle damaged, 所以如果要损甲都系要买返胶版.
Source: